InnoSprint -hankkeen Innovaatiot lentoon! – webinaarisarjan toisessa webinaarissa pureuduttiin siihen, miten pk-yritykset voivat kehittää innovointikykyään yhdessä asiakkaiden kanssa. Yhteiskehittäminen ei ole vain trendi – se on avain kilpailukykyyn ja arvoa tuottaviin ratkaisuihin nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun luotsaama InnoSprint järjesti tiistaina 10.6.2025 avoimen webinaarin, jossa vieraina olivat paikalla VTT:n Innovaatiotutkija Ville Valovirta ja PPO-Elektroniikka Oy:n Timo ja Tiina Ohtonen.
VTT:n innovaatiotutkija Ville Valovirta aloitti kertomalla, miten tulevaisuuden muutoksia voi ennakoida ja miten arvoketjujen muutoksen ymmärrys luovat perustan onnistuneelle innovoinnille. Case yrityksenä webinaarissa oli mukana PPO-Elektroniikka Oy ja he toivat käytännön esimerkin, miten verkostojen ja yhteiskumppaneiden kanssa innovointi tuottaa tulosta ja liiketoimintaan kasvua.
Ville Valovirta kokosi erilaisia tapoja tehdä yhteistyötä asiakkaan kanssa aina mahdollisuuksien tunnistamisesta innovaatioiden kaupallistamiseen asti. Innovaatioiden kehittämisessä asiakkaalta kerätty tietoa ei sellaisenaan riitä, vaan asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen laajasta näkökulmasta on olennaista. Asiakkaat eivät usein osaa kertoa haluavansa tuotetta tai ominaisuuksia, joita ei vielä ole olemassa. Toisinaan asiakasorganisaation todelliset tarpeet eivät välity kehittäjille ja varsinainen muutostarve saattaakin olla asiakkaan asiakkaalla. On myös hyvä muistaa, että edelläkävijäasiakkaan tarpeet eivät edusta muun markkinan preferenssejä. Jos kyseessä on radikaalimpi innovaatio, sen käyttöönotto voi edellyttää asiakkaan päätöstä laajempaa markkinan muutosta.
Suuret muutokset, kuten uusiutuviin energialähteisiin, digitaalisuuteen, väestönrakenteeseen ja turvallisuuteen liittyvät haasteet, haastavat perinteisiä arvoketjuja ja pakottavat meidät ajattelemaan uudella tavalla. Valovirta antoi osallistujille myös hyvän kokonaiskuvan ennakoinnin erilaisista tavoista ja esitteli konkreettisia esimerkkejä käytettävistä menetelmistä.
Webinaarin yrityscase PPO Elektroniikka Oy;n Timo ja Tiina Ohtonen kertoivat yrityksestään ja sen yhteiskehittämisen tavoista asiakkaan kanssa. PPO-Elektroniikka Oy on jatkuvasti uudistunut 44-vuotias yritys, joka on erikoistunut elektroniikkaan ja turvateknologiaan. Heidän päätuotteensa on sairaaloiden leikkaussaleihin ja muihin
kriittisiin tiloihin suunniteltu MEV® -eristystason valvontajärjestelmä, joka suojaa ihmisiä ja sähköisiä laitteita.
He ovat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä sairaaloiden kanssa, toimineet alansa verkostoissa sekä luoneet näkyvyyttä kansainvälisiissä alan julkaisuissa. Näin he ovat rakentaneet luottamukseen ja yhteistyöhön perustuvan yrityksensä ja toimineet omassa tuotteessaan aina edellä muita ja ”maailman parhaina”.
Timo ja Tiina Ohtonen korostivat yhteiskehittämistä yhteistyökumppanin koko organisaation kanssa aina johdosta asentajiin asti. Uudet työntekijät ja toimijat otetaan mukaan heti ja ratkaistaan sinnikkäästi asiakkaan tarpeet ja ongelmat loppuun saakka.
Yritys ottaa mielellään harjoittelijoita oppimaan ja haastamaan itseään ja löytämään potentiaalinsa. Timo ja Tiina kuvasivat uteliaisuuden, rohkeuden ja uuden keksimisen ilon olevan heidän energiansa lähde. Tämä myönteinen asenne ja välittömyys välittyi todellakin myös webinaarissa osallistujille asti.
InnoSprint-hanke tarjoaa pk-yrityksille erilaisia palveluja ja työkaluja käyttöön oman innovaatio- ja kehitystyön tueksi. www.innosprint.fi Ota yhteyttä matalla kynnyksellä hankkeen toimijoihin ja kysy lisää!
InnoSprintin rahoittajina toimivat Uudenmaan liitto ja Euroopan unioni.